De exemplu am pe site acest buchet în formă de sferă, în secțiunea haute-couture, pentru care am desenat optzeci și șase de schițe. Inițial sfera respectivă a fost făcută pentru o lumânare, însă după ce am construit-o mi-am dat seama că ideea nu a fost prea strălucită, deoarece nu am gândit bine proporțiile. Se mai întamplă uneori în cazul prototipurilor. Așa că am renunțat la modelul respectiv. Într-o zi, după ce am plimbat sfera prin atelier vreun an întreg, am ales-o întâmplător pentru a-i explica lui Bogdan, colegul meu de atunci, cum poate modifica o idee pentru a o transforma în ceva nou. Pe o foaie de hârtie am desenat mai întâi câte tipuri de cozi diferite poate avea un buchet sferă. Apoi, în funcție de coadă, în câte feluri se pot pune florile pe structură. După aceea, în funcție de amplasamentul materialului vegetal, câte tipuri de flori se pot folosi.
O oră mai târziu aveam peste optzeci de combinații diferite. Și asta fără a modifica grosimea aluminiului din care era făcută sfera sau culoarea lui.
Exercițiile pe baza unui material sunt cele mai ușoare și amuzante, pentru că singurele restricții sunt cauzate de caracteristicile lui. Mi se pare interesant de văzut cum pot lucra în jurul limitărilor impuse de material sau cum le pot folosi în avantajul meu.
Îmi dau seama că făcând asta din copilărie, întrebarea “dar dacă…?” a început să apară în capul meu la fel de natural ca reflexul la genunchi. Și dacă fac să pară că răspunsurile vin ușor, asta e din cauza experienței și a informației acumulate pe parcursul anilor.